Botox: wat is het en wat doet het precies?

Rimpels bovenlip
Rimpels bovenlip: Die kreukels zijn er zo uit
13 april 2018
botox wat is het en wat doet het

Binnenkort heb ik een afspraak staan voor mijn eerste Botox behandeling. Veel van mijn vriendinnen gingen mij al voor, dus ik ben bekend met de resultaten en de verhalen over de behandelingen. Maar wat is Botox eigenlijk en wat doet het precies met je? Ik verdiepte me hier verder in en zocht het voor je uit!

Botox of Botuline-toxine

De naam Botox is eigenlijk gewoon de merknaam van de eerste producent die met dit product de markt veroverde. De naam stamt wel af van de werkzame stof in dit middel, namelijk Botuline-toxine. Dit is een eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie ‘Clostridium botulinum’. Voor medische of cosmetische doeleinde kan dit worden ingezet vanwege de volgende eigenschappen:

  • Botuline-toxine heeft plaatselijk een verlammend effect op de spieren. Het middel blokkeert tijdelijk de signalen vanaf de zenuwen naar de spieren, waardoor onder andere fronsrimpels en kraaienpootjes niet meer zichtbaar worden bij het lachen of praten.
  • Het middel kan ook gebruikt worden om de signalen van de zenuwen naar de zweetklieren te onderdrukken en zo een uitkomst te bieden tegen overmatig transpireren.

Door dat het middel sterk verdund wordt geïnjecteerd, kan het heel precies worden toegepast om de juiste spiergroepen lam te leggen. De werking is na het injecteren pas na een week of twee optimaal. De effecten houden vervolgend enkele maanden aan. Daarna zou je de behandeling kunnen herhalen om het gewenste effect te kunnen behouden.

Is het veilig?

Op zichzelf is het eiwit dat de Clostridium botulinum bacterie uitscheid giftig en ook wel bekend van de ziekte botulisme. Uiteraard zou de medische wereld hier geen gebruik van maken als dit middel gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid. Het Botuline-toxine wordt bewerkt en verdund en als eindproduct wordt het als veilig middel erkend en al langere tijd voor medische en cosmetische doeleinde gebruikt.

Ik ga dus met een gerust gevoel naar mijn behandeling. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat; mocht het me niet bevallen, is het na een paar maanden toch weer uitgewerkt.

 

1 Comment

  1. […] Die houdt zich vooral met bijvoorbeeld liposuctie, fillers of rimpels weghalen door middel van botox behandelingen. De tweede categorie is die van chirurg. Deze cosmetische arts is de arts die […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak een afspraak
WhatsApp WhatsApp us